
Miksi to do -listat ei toimi ja kuinka ne toisaalta voi saada toimimaan?
Oletko koskaan tehnyt to do -listoja? Jos näin on, olet saattanut törmätä näihin ongelmiin.
To do -listojen tekemiseen löytyy jopa erilaisia sovelluksia ja monet puhuvat to do -listojen tärkeydestä ja tehokkuudesta.
Oletko itse kokenut to do -listojen käyttämisen samaan aikaan hyväksi tavaksi saada asioita tehtyä, mutta myös ahdistavaksi?
Ehkä sua ahdistaa se, että listasi on niin pitkä ja aikaa on rajoitetusti?
Aloitatko yleensä tekemään niitä helppoja juttuja listaltasi, mutta huomaatkin, että ne kaikista ikävimmät tai vaikeimmat tehtävät jäävät kokonaan tekemättä ja siirtyvät ehkäpä vain seuraavalle päivälle?
Koetko pettymyksen tunnetta, kun to do -lista jää puolitiehen, kun et vain ehdi tai sua ei ehkä huvitakaan tehdä kaikkia siinä olevia asioita?
Ehkäpä ajaudut sivuraiteille, kun päätät vain levähtää hetken tai tehdä jonkin "tärkeän" juuri muistamasi jutun ihan vaan nopeasti.
Keskustelin tässä vähän aikaa sitten erään tuttavani kanssa to do -listoista
Hän koki tekevänsä juurikin näitä aiemmin mainitsemiani asioita:
- Hän teki helpoimmat jutut ensin
- Hän nautti asioiden yliviivaamisesta listalta, mutta tunsi negatiivisia tunteita ja huonommuutta, kun asioita listalta jäi tekemättä
- Hän koki ahdistusta liian pitkästä listasta
Pystyin samaistumaan näihin asioihin, koska olin törmännyt samoihin ongelmiin omien to do -listojeni kanssa.
To do -listat itsessään eivät ole huonoja
Mutta moni käyttää niitä väärällä tavalla, mikä aiheuttaa monenlaisia negatiivisia tuntemuksia ja usein niitä epäonnistumisia tekemisten hoitumisen saralla.
To do -listoja voi käyttää, mutta parhaiten niistä saa ilon ja hyödyn irti, kun niitä käyttää kalenterin suunnittelussa.
Voit siis edelleen tehdä to do -listoja, vaikka kerronkin tässä, miksi ne ovat huonoja.
Voit tehdä niistä päivä- tai viikkokohtaisia, jolloin voit laittaa haluamasi tehtävät tiettyihin kohtiin kalenteriasi.
Voit siis liittää to do -listasi osaksi kalenterointiasi.
Miten siis käytännössä tehdä tämä tehokkaasti?
Kun suunnittelet viikkokalenteriasi, voit käyttää to do -listaasi hyvänä työkaluna ja tukena kalenterisi suunittelussa.
Voit listata asioita, mitä sillä viikolla tahdot saada tehdyksi ja voit purkaa tämän listan osiin siten, että poimit sieltä listalta ensin ne tärkeimmät asiat (nämä monesti on myös niitä asioita, joita mielellään jättäisi viimeiseksi, koska ei vaan huvittaisi tehdä niitä, koska ne tuntuu liian haasteellisilta tai vaativat jossain määrin enemmän).
Nämä tärkeimmät asiat kannattaa laittaa päivän ja/tai viikon alkuun, jotta ne tulee varmasti tehdyksi ja saat samalla myös sen ihanan fiiliksen, kun ne on jo tehty ja voit tehdä niitä asioita, jotka eivät ehkä vaadi sulta niin paljon ja joista mahdollisesti nautit enemmän.
Tämä vähentää stressiä huomattavasti, mikä tekee elämästä kokonaisuudessaan kevyempää ja mukavampaa.
Mitä ottaa huomioon, kun laitat to do -listasi tehtäviä kalenteriisi?

Kuten jo yllä mainitsin, on hyvä aloittaa pohtimalla, milloin tekee minkäkin tehtävän juurikin sillä painoarvolla, kuinka tärkeä se on ja kuinka vaikealta sen tekeminen tuntuu.
Toki tehtävän kiireellisyys vaikuttaa myös siihen, milloin se olisi hyvä tehdä.
Yleensä aamulla ja aamupäivällä on paras aika haastavimpien asioiden hoitamiselle.
Olen huomannut tämän itse omassa arjessani ja monesti heräänkin kukonlaulun aikaan, jotta ehdin tehdä keskittymistä ja ajattelua vaativat asiat pois alta sinä päivänä.
Koen olevani luovempi ja terävämpi, kun olen herännyt, tehnyt pienen joogatreenin/käynyt aamulenkillä ja sen jälkeen suuntaan teekupin kanssa tietokoneelle tekemään niitä ajattelua, keskittymistä ja luovuutta vaativia tehtäviä.
Sun on hyvä myös pohtia, kuinka paljon aikaa minkäkin asian tekemiseen menee. Toistuvien asioiden tekemiseen tarvittava aika on helpompi miettiä, koska sen näät helposti edellisen viikon kalenteria vilkaisemalla.
On hyvä myös pohtia, milloin on sopivasti aikaa sille tehtävälle, mitä olet kalenteriin laittamassa.
Joskus on pakollisia menoja, joiden aikatauluun ei itse voi vaikuttaa ja silloin on hyvä pohtia tarkemmin, milloin ehtii kyseisen asian tekemään.
Alkuun voi olla vaikeaa tietää, kuinka paljon aikaa mihinkin asiaan menee, mutta harjoittelemalla ja toistamalla sä opit arvioimaan ajankäyttöäsi erilaisten tehtävien ja asioiden hoitamisessa.
Tällainen suunnitteleminen auttaa sua näkemään konkreettisesti mitattavia tuloksia arjestasi
Purkamalla sun to do -listasi kalenteriisi, sä tulet näkemään, että sun arki muuttuu huomattavasti.
Sun on helpompi seurata, kuinka paljon aikaa olet käyttänyt minkäkin asian tekemiseen. Tämä helpottaa suunnittelemaan sun arkeasi aina uudelleen.
Kun sulla on ne asiat siellä sun kalenterissasi sovittuna ajankohtana, on paljon todennäköisempää, että ne tulee tehtyä, toisin kuin silloin, jos pitäisit yllä vain to do -listaa.
Sun tehokkuus paranee merkittävästi ja tämä myös tulee vaikuttamaan sun elämän eri osa-alueisiin merkittävästi.
Itse olen löytänyt itselleni ne parhaat ajat työstää eri asioita
Vaikka mielelläni lähtisin tallille jo heti aamusta, jätän sen myöhemmäksi, jotta voin tehdä alta ne haastavat, keskittymistä ja ajattelua vaativat asiat.
Olen oikeastaan jo tottunut siihen, että niinä aamuina, kun en mene aikaiseen aamuvuoroon, herään silti aikaisin (jopa viiden aikaan) ja menen ennen aamupalaa tekemään tietokoneellani niitä asioita, mitkä olisi helppo vain siirtää myöhemmäksi.
Joidenkin korviin saatan kuulostaa hullulta, mutta mulle tällainen elämäntyyli sopii hyvin. Herään ilman herätystäkin kukonlaulun aikaan, koska olen siihen tottunut.
Viimeksi tänä aamuna lähdin koiran kanssa aamulenkille jo ennen viittä. Ja oli aika ihanan mieltä hoitava lenkki, kun sai lähes täydessä hiljaisuudessa kuunnella lintujen laulua ja ihastella luontoa.
Tällaiset aamut saa mut niin hyvälle tuulelle, että sydän ihan pursuaa kiitollisuuttaan.
On helppo tehdä asioita tehokkaasti, kun oma hyvinvointi on myös otettuna huomioon.
Haluatko säkin aloittaa kalenteroimaan arkeasi ja saada siitä tehokkaampaa - samalla pitäen huolta omasta hyvinvoinnista?

Olen tekemässä aiheesta verkkovalmennusta - tai jotain sellaista (tästä voi kehittyä myös vaikka jokin kuukausijäsenyyshomma tai muu), riippuen ihan siitä, millaisia vastauksia saan kaikilta niiltä ♡ihanilta♡ , jotka ehtivät vastaamaan mun kyselyyn ja ovat aiheesta kiinnostuneita.
Ja jokaiselle kyselyyn vastanneelle lähetän kiitoksena uusimman oppaani - Aika haltuun: 5 askelta kalenteroinnin aloittamiseen.
Oppaassa kerron askel askeleelta, kuinka voit alkaa kalenteroimaan arkeasi ja annan mm. konkreettisiä esimerkkejä omasta kalenteroinnistani.
Opasta lukiessa on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkia ohjeita ei tarvitse noudattaa haudanvakavasti, vaan voi miettiä, mikä tapa sopii siihen omaan persoonaan ja elämään.
Kaikessa takana on tavoitteet. Kun tavoitteet on selvillä, on kalenterointi aina helpompaa tehdä omien tavoitteiden pohjalta.
Mieti siis aivan ensimmäisenä ennen oppaan lukemista, mitkä ovat sun tavoitteesi, mitä kohti kuljet kalenterointi tukenasi.
Ihania kalenterointihetkiä sinulle!
♡:llä Marika