
Teitkö uudenvuodenlupauksia? Uskotko voivasi toteuttaa ne?
Uusi Vuosi - Uusi Minä. Sehän se monella tuntuu olevan ajatuksena. Samalla saatetaan vilkaista edeltävää vuotta ja huokaista syvään, kun huomataan, ettei mitään tullut tehtyä asioille, joihin haluaa muutosta.
Uudenvuodenlupaukset on sinällään ihan kivoja ja monella on mielessä jokin asia, mitä voisi itsessään parantaa tai kehittää. Ja se on tosi hienoa, että halutaan muuttaa asioita parempaan suuntaan. Mutta se, että hypätään syvään päätyyn ja keikautetaan koko maailma päälaelleen jonkin ylimaallisen lupauksen vuoksi, menee niin vaikeaksi, että siitä on helppo luopua jo vuoden alkupuolella.
Teitkö sä uudenvuodenlupauksia ja mietitkö sä oikeasti, kuinka lähdet toteuttamaan niitä askel kerrallaan? Vai menikö sulla överiksi ja päätit, että aloitat näin tammikuussa salilla käymisen ja jonkin todella tarkan dieetin?
Ne on tosi hienoja päätöksiä, mutta niitä on vaikea ylläpitää, jos sun identiteetti ei mahdu niihin sun lupauksiin.
Monesti uudenvuodenlupaukset on niin isoja, että ne vaatii enemmän, kuin vain itsekuria
Me ollaan kaikki ihan vaan ihmisiä ja on luonnollista, että aina me ei inhimillisyytemme vuoksi pystytä pitämään kiinni erilaisista lupauksista, vaikka syy siellä lupauksen takana olisikin todella tärkeä. Se, että voidaan noudattaa jotain lupausta vaatii sen, että ymmärtää sen sisäisen muutoksen, mitä se lupaus vaatii toteutuakseen.
Pelkällä tahdonvoimalla ja itsekurilla ei lupauksia pidetä, vaan se vaatii toisenlaisen lähestymistavan, joka tukee sitä päätöstä.
Ja jos sun uudenvuodenlupaus sattui olemaan juurikin sellainen överi ja syvään päätyyn vedetty, mikä ei ollenkaan kuvasta sitä ihmistä, mitä sä tällä hetkellä oot, niin sillon sun on todennäköisesti mahdotonta pitää sitä lupausta.
Ja silloin ollaan tässä tutussa lupaus-lupauksen rikkoutuminen-pettymys-itsetunnonlasku-kierteessä. Toisin sanoen se lupaus saattaa siirtyä seuraavalle vuodelle. Ja sitä seuraavalle. Ehkä vielä siitäkin seuraavalle. Tai sitten vaan unohdetaan se ja tyydytään siihen, että elämä ei vaan menny, niin kuin haluttiin.
Tein vähän aikaa sitten shorts-videosarjan aiheesta. Ensimmäisen osan, jossa puhun juuri tästä, voit nähdä täältä.
Suunnittele askeleet, joilla tuet sun lupausta

Jos sulla ei ole selkeää ymmärrystä ja kaavaa siitä, mitä sä lähdet tekemään ja kuinka, sun on vaikea lähteä tekemään mitään.
Ensimmäisenä totta kai valitaan se lupaus, mikä halutaan tehdä. Siitä sitten voidaan lähteä suunnittelemaan askeleittain, kuinka se voidaan toteuttaa, tekemättä liian rajua tai suurta muutosta kerralla.
Lupauksen on kuitenkin hyvä tuntua vähän siltä, että se vähän jännittää ja/tai pelottaa, koska silloin se kertoo siitä, että sä oot puskemassa sun mukavuusalueen ulkopuolelle, mikä tarkoittaa sitä, että sulla on silloin mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ihmisenä sekä kasvattaa sun mukavuusaluetta.
Ja kun sulla on ne selkeät tavoitteet, niin sä tarviit siihen kaveriksi myös kannustusta ja potkua persiille. Toisin sanoen: laita itsellesi muistutuksia asiasta eri paikkoihin, missä sä voisit päivittäin nähdä ne muistutukset. Tällaisia paikkoja voi olla vaikka jääkaapinovi, puhelimen näyttö tai makuuhuoneenovi. Mitä useammassa paikassa sulla on niitä muistutuksia, sen parempi.
Toinen hyvä tapa on myös kertoa vaikka kaverille tai muulle luotettavalle tyypille, jolle uskallat kertoa lupauksesta. Sä voit pyytää sitä samaa henkilöä myös vaikka viikoittain tai päivittäin kyselemään sun lupauksen toteutumisesta ja siitä, kuinka sulla menee sun lupauksesi toteuttamisen kanssa.
Tärkeää tässä on totta kai se, että oot rehellinen itelles sekä tälle kaverille, joka on lupautunu sun perään kyselemään.
Näistä askelista puhuin mun shorts-videosarjan toisessa osassa, jonka voit katsoa täältä.
Identiteetin muutos lupauksen mukana
Sun on hyvä tiedostaa se, että on hyvin todennäköistä, että sun lupaus vaatii myös tietynlaisen identiteetin muutoksen.
Jos vaikka olet tällä hetkellä sohvaperuna, joka ei liiku tarpeeksi ja syö epäterveellistä ruokaa woltaten viikoittain, niin muuttuminen salikissaksi tai -kolliksi terveellisine elämäntapoineen ja ruokailutoittumuksineen on suuri muutos.
Tällaisessa tilanteessa voit miettiä ne pienet ensimmäiset askeleet, millä alat tuomaan sitä uutta sinua osaksi sun elämää.
Hyvä esimerkki on ottaa tavaksi vaikka aamukävely ihan jokaiselle aamulle. Tässä sä voit tukea itteäs sillä, että valmistelet itsesi sille aamukävelylle jo edellisenä iltana. Ehkä sä voisit valmistaa aamupalan jo illalla, jolloin se olisi sulla valmiina ja sä voisit nipistää sen aamukävelyn verran sun ajasta aamulla.
Sä voit myös varmistaa, että sun lenkkikamppeet on valmiina vaikka sängynvieressä, kun heräät, jolloin sun on helppo vaan vetää ne päälle samalla, kun nouset sängystä.
Kun sä teet siitä asiasta helpompaa jo edellisenä päivänä, sä asetat itsesi voittajaksi. Sun on vaikea sanoa "ei" luvatulle asialle, kun kaikki on sulle valmiina tarjottimella.
Vaikeusasteen nostaminen ilman liian suuria paineita
Jatketaan samalla esimerkillä, mistä jo puhuin.
Jos sä siis olet jo tottunut aamukävelyihin ja ne on sulle rutiinia, sä voit alkaa nostaa vaikeustasoa vaikka niin, että alat juoksemaan sun aamukävelyn aikana. Aloitat vaikka sillä, että tavoitteena on ensin juosta minuutin verran. Siitä voit alkaa sitten nostamaan sun tasoa kahteen, kolmeen, neljään minuuttiin ja niin edelleen.
Samalla tavalla pienillä askelilla identiteettiä muuttamalla sä voit onnistua missä vain. Ja kun sä pidät ne lupaukset, sun itseluottamus kasvaa, mikä taas muuttaa sun identiteettiä entisestään: sä oot persoona, jonka sanaan sä voit itse luottaa, jolloin myös muut pystyy luottamaan suhun paremmin.
Tärkeää on kuitenkin ymmärtää se, että suuriakin muutoksia pystytään tekemään, kun ne tehdään kestävällä ja itseluottamusta tukevalla tavalla.
Tiivistelmä
Jos siis teit uudenvuodenlupauksia, niin ota ne uudelleen tarkastelun alle ja mieti, voisitko muuttaa niiden toteutusta siten, että saisit askel kerrallaan mentyä kohti sitä lopullista ja tavoiteltua lupausta. Kun sulla on selkeämpi kuva sen toteutuksesta, sun on helpompi alkaa muuttamaan myös sun omaa identiteettiä toivotumpaan suuntaan ja kohta sä jo huomaat, että sun lupaus on käynyt toteen.
Tee siis nämä asiat:
1. Mieti, mitä lupaat? Pelottaako tai jännittääkö se lupaus?
2. Pohdi, mitkä on ne askeleet, joilla lähdet toteuttamaan lupauksen toteutumista?
3. Laita näkyviin erilaisia muistutuksia sun lupauksesta - varmista, että näät näitä muistutuksia päivittäin (mielellään useita kertoja päivässä).
4. Ota itsellesi tukihenkilö - ihan vaikka joku perheenjäsen, tuttu tai kaveri, joka varmistaa, että teet sen, mitä olet luvannut.
5. Helpota lupauksen toteutumista tekemällä siitä helpompaa esimerkiksi valmistelemalla asioita jo edellisenä päivänä, jotta sun on vaikeampi kieltäytyä tekemästä niitä asioita, joita olet luvannut tehdä.
Sun vuodesta 2025 tulee upea! Sä pystyt mihin vaan!
♡:llä Marika