Tärkein tapa, jolla oikeasti voit säästää aikaa (ja jopa rahaa)

10.02.2023

Niin, mikä sitten onkaan tämä tärkein tapa, jolla oikeasti voit säästää aikaasi?

No, etukäteen suunnittelu, tietysti! Vaikka tuntuisi, että suunnitteluhan itsessään vie aikaa, niin todellisuudessa suunnitteluun menee niin vähän aikaa, että se kannattaa. Lisäksi sulla on silloin selkeä suunnitelma asioiden suhteen, jolloin mitä todennäköisimmin saat asioita myös enemmän tehdyksi, kuin silloin, jos alkaisit vain hustlaamaan vähän sitä ja tätä.

Mulle on tullut koko ajan vain selkeämmäksi se, miksi etukäteen suunnittelu on tärkeä osa mun arkea ja kuinka mä säästän sillä omaa aikaani.

Jos en suunnittele asioita, osa asioista unohtuu, jokin asia jää tekemättä ja toisiin asioihin menee enemmän aikaa ja jopa rahaa. Tuntuu myös, että saan ylipäänsä huonommin asioita aikaan.

Siksi mä suosittelen suunnittelemaan etukäteen

Kun asiat on vaikka kalenterissa selkeästi merkittynä, ne tulee osaksi elämää paljon konkreettisemmin ja ne muistaa helpommin. Tällöin ei tarvitse myöskään itse muistaa kaikkea ja ajatus pysyy tasaisempana muiden asioiden lomassa. Ei tule niitä hetkiä, kun muistaa jotakin, mikä piti hoitaa, mutta se unohtui aikaisemmin ja nyt on jo liian myöhäistä.

Viime kertaisessa blogitekstissäni selitin, kuinka mä pohjustan oman viikkokalenterini suunnittelun. Tätä tapaa on helppo käyttää myös vaikka ihan vaan päivän suunnitteluun, jos kokonainen viikko tuntuu liian suurelta palalta. Tai sitten voit halutessasi mennä hurjaksi ja suunnitella vaikka kokonaisen kuukauden eteenpäin. 

Kuitenkin suosittelen kokeilemaan pieniä askelia kerrallaan, niin on helpompi lähteä liikkeelle oman arjen järjestelyssä. Tärkeintä on, että lähdet kokeilemaan, jotta huomaat, kuinka voit säästää aikaasi tällä tavalla.

Näin mä suunnittelen

Mulla on sähköinen viikkokalenteri, jonka muokkaan joka viikko sen mukaan, mitä sillä viikolla tapahtuu ja on tarkoitus tehdä. Mulla on myös mieheni kanssa jaettu kalenteri Outlookissa ja sieltä on helppo lisätä tarvittavat tapahtumat ja menot omaan viikkokalenteriini. Tässäkin säästää aikaa, kun ei tarvitse olla raportoimassa jokaista asiaa erikseen puolisolle tai kysyä "miltä sun ensi tiistai näyttää?".

Sen lisäksi, että suunnittelen etukäteen viikkokalenterin, mulla on myös viikon ruokalista ja kauppalista valmiiksi suunniteltuna ennen ruokaostosten tekoa. Tällä tavoin säästän omaa aikaa ja rahaa (ei tarvitse pohtia, mitä tänään syödään ja kaupassa tulee ostettua vain ne ruoka-aineet ja tarvikkeet, mitä oikeasti sillä viikolla tarvitsee). Tykkään erityisesti siitä, että voin napata skannerin ostoskärrin kyytiin ja skannata sekä pakata ostokset valmiiksi ostoskasseihin ja sitten vain maksaa pikakassalla. 

Tällä tekniikalla mulla menee yleensä alle puoli tuntia ruokaostosten tekemiseen. Toki tykkään usein vertailla eri tuotteita toisiinsa ja monesti luen sisällysluetteloita niistä tuotteista, jotka eivät niin tuttuja ole. Tämä syö jonkin verran aikaa, mutta kaupassakäynti on mulle mieleistä, niin se ei siinä mielessä haittaa.

On muitakin hyviä tapoja helpottaa omaa arkeaan

Jotkut tykkäävät säästää aikaa esim. tilaamalla ostokset valmiiksi kerättynä tai jopa kotiin asti tuotuna.

Tämä varmasti jossain määrin säästää aikaa, mutta mua itseäni ärsyttää erityisesti se, että jonot näihin keräyspalveluihin ja kotiinkuljetuksiin on meidän alueella jopa useamman viikon mittaisia. Enkä tahdo maksaa ylimääräistä sellaisesta, jonka voin tehdä ihan itse hakiessani lapsia tai ajellessani takaisin vietyäni lapset päivähoitoon. 

Tykkään myös jahdata erilaisia tarjouksia ja kerään mielelläni punalaputettuja tuotteita, jotka voi laittaa pakkaseen vaikka seuraavaa viikkoa ajatellen tai jopa käyttää saman viikon aikana.

Joka tapauksessa, näille palveluille on varmasti käyttäjänsä, jotka kokevat hyötyvänsä niistä, eikä niissä mitään vikaa siinä mielessä siis ole. Ne eivät vaan ole mun juttu ja olen saanut oman arkeni pyörimään hyvin tällä omalla tavallani. Sitä paitsi, tykkään kaupassakäymisestä.

Konkreettisesti suunnittelen ruoka- ja kauppalistaa samaan aikaan

Rakastan sitä, kun saan rauhassa istua hetkeksi alas suunnittelemaan viikon ruokalistaa. Monesti teen sen keittiönpöydän ääressä, vilkuillen pakkaseen, jääkaappiin ja kuivakaappeihin. Ensin siis tarkistan, mitä meillä jo on, jota voisi käyttää seuraavan viikon listalla. Sen jälkeen valitsen, mitä ruokia minäkin päivänä tehdään ja joskus jokin ruoka saatetaan muuttaa toiselle päivälle, jos arki sitä vaatii.

Ruokalistaa tehdessä täytän myös kauppalistaa, koska tiedän jo, mitä meillä kotona on. Samalla tulee helposti vilkaistua reseptit läpi, mitä mihinkin tarvitsee jne.

Ruoka- ja kauppalistat löytyvät multa puhelimesta. Olen tehnyt ihan vaan simppelit listat muistilehtiösovellukseen. Ruokalista sisältää myös erilaisia reseptejä, jotka on olleet toimivia ja niitä käytän mielelläni apuna uuden ruokalistan suunnittelussa.

Useamman kerran jälkeen ruokalistan suunnittelu siis hoituu jo hyvinkin nopeasti, eikä loppuunsa vie aikaa varttia enempää.

Käy lukemassa edellinen blogitekstini, jos mietit, kuinka voisit aloittaa suunnittelemaan omaa viikkokalenteria.

Kaipaatko lisää apua?

Jos kaipaat lisäapua aiheeseen liittyen, niin silloin olet oikeassa paikassa! Mulla on suunnitteilla arjenhallintaan ja keskittymiseen liittyvä kurssi. Tästä tiedotan lisää, kun kurssin lanseeraus lähestyy. Voit kuitenkin liittyä jo odotuslistalle ja olla ensimmäisten joukossa kuulemassa kurssista! Kaikki odotuslistalle liittyvät saavat myös mun oppaani Nopea aloitusopas: 3 nopeaa ja helppoa askelta parempaan keskittymiseen