
Rutiinit - Miksi vaalin niitä?
*Sisältää mainoslinkkejä*
Mulla ei joskus ollut oikein mitään rutiineja, mitä olisin sen enempää ajatellut. Mutta nykyään mulla (ja mun perheellä) on rutiineja, jotka auttaa mua ja mun perhettä voimaan paremmin ja sujuvoittamaan meidän arkea.
Saatat ehkä ajatella, että on tylsää jo pelkkä ajatus siitä, että sulla olisi ne tietyt rutiinit, mitkä toistaisit päivittäin. Mäkin joskus ajattelin, että vaihtelu virkistää ja siksi epäsäännöllisyys oli vähän kaikessa läsnä.
Nykyään kuitenkin kaipaan sitä rutiininomaista toimimista arjessa - siksi mä vihaankin sitä, jos joudun yhtäkkiä tekemään iltavuoroa, koska se pilaa mun seuraavan päivän hyvinkin helposti. Siinä mielessä onkin suuri helpotus, että pääsen pian kesälomille ja sen jälkeen vanhempainvapaille (vai mitä ne nyt nykään onkaan).
Rutiineilla on puolensa
Kun sulla on rutiineja, joiden tarkoitus on pitää huolta sun hyvinvoinnista, se näkyy kokonaisvaltaisesti sun hyvinvoinnissa. Kun oot paremmalla tuulella vaikkapa jooga- tai meditaatiohetken jälkeen, sun on helpompi toimia arjessa ja elämässä ylipäänsäkin. Sulla on myös todennäköisesti tasapainoisempi olo ja jaksat paremmin ottaa vastaan arjen haasteita.
Rutiinit antaa hyvän perustan sun päivälle. Ja rutiineissa on myös se hyvä puoli, että sä voit kehitellä omanlaisia ja mieleisiä rutiineja, jotka sopii sun arkeen. Jokainen on omanlaisensa persoona ja rutiinien tulisikin tukea sitä, millainen sä olet.
Rutiinit antaa tietyllä tavalla myös turvaa sun arkeen, koska sä tiedät, mitä tapahtuu silloin, kun on aika jollekin sun rutiininomaiselle tekemiselle. Rutiinien kuuluu olla osana tukemassa sun arkea, eikä tehdä siitä vaikeampaa.
Jos jokin rutiini ei vaan istu sun arkeen, sun kannattaa miettiä, voisiko sen toteuttaa jotenkin toisella tavalla tai johonkin aivan eri aikaan, mitä alunperin ajattelit. Voi myös olla, että jokin rutiini ei vaan sovi sulle ja silloin kannattaa kokeilla jotain toista, joka voisi tuoda sun arkeen vähän sitä samaa, mitä sä sillä arkeen sopimattomalla rutiinilla hakisit.
Mun päivä alkaa meditoinnilla

Oon todennu moneen otteeseen, että mun päivän tulee alkaa meditoinnilla, jotta voin oikeasti aloittaa mun päivän tasapainoisesti ja mahdollisimman vähällä stressillä. Meditointi antaa mulle kirkkaan mielen ja tyyneyden. Sen ansiosta mä jaksan olla heti aamusta tukipilari mun lapsille, jos heillä sattuu olemaan sellainen aamu, että kiukuttaa ja väsyttää. Samalla mun on myös helpompi pitää oma mieli positiivisena, eikä mun päivä mene pilalle "huonon" aamun vuoksi.
Päivästä riippuen saatan meditoida ihan vaan sen verran, että saan tyhjennettyä mielen turhasta stressistä sekä muista mietteistä ja ajatuksista tai sitten vietän meditaatiossa jopa yli puoli tuntia työstäen jotakin traumaa tai muuta asiaa. Joskus voi mennä useampi päivä, että vain tyhjennän mun mielen viidessä minuutissa, jos sattuu olemaan aikaisempia aamuvuoroja.
Tärkeintä kuitenkin meditoinnissa on se, että saan juurikin rauhoitettua oman ajatteluni ja puhdistettua mielen turhasta. Silloin on helpompi aloittaa uusi päivä.
Jos sua kiinnostaa aloittaa meditointi, etkä oikein tiedä, mistä aloittaa, niin suosittelen kokeilemaan BookBeatia. BookBeatilta löytyy erilaisia meditaatioharjoituksia ja tämän linkin (Mainos BookBeat) kautta pääset kokeilemaan BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Saat 20 tuntia kuunteluaikaa. Ja tämä etu koskee vain uusia käyttäjiä.
(Rekisteröityessä saat valita minkä tilauspaketin haluat kokeilujakson jälkeen, ja kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun tilauspaketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole sitovia määräaikoja, eli tilauksen voi lopettaa milloin vain.)
Mun aamurutiini ei ole pelkkää meditointia
Sen lisäksi, että meditoin aamuisin, mä myös juon vähintään puoli litraa vettä ja otan osan päivittäisistä lisäravinteista. Aamupalaa en syö heti herättyäni, vaan yleensä vasta reilun tunnin tai parin päästä (riippuen siitä, mitä syön). Yksi suosikkirutiineistani aamuisin on nauttia matcha-teetä.
Matcha-teen vaikutuksista kerrotaan paljon. Se sisältää mm. paljon antioksidantteja, aminohappoja ja muita ravintoaineita. Sen kerrotaan alentavan verenpainetta, edistävän sydämen terveyttä, auttavan painonhallinnassa, parantavan immuniteettia ja joidenkin lähteiden mukaan olevan hyödyllinen jopa syövän torjuntaan.
Jos et ole kokeillut matcha-teetä aiemmin, niin suosittelen kokeilemaan! Se virkistää ja antaa kivan alun päivälle. Tämän linkin (Mainoslinkki Hyvinvoinnin.fi) kautta pääset Hyvinvoinnin.fi-sivustolle, josta löytyy hyvä valikoima matcha-teestä sekä muista hyvinvoinnin tuotteista, joita itsekin suosin.
Niinä päivinä, kun mulla on aamulla aikaa, käyn mielelläni myös aamulenkillä lähimetsässä. Se tekee tosi hyvää mielelle ja keholle. Sillä tavalla myös herättelen itseäni uuteen päivään ja saan buustia mielialaan. Ihan vaan se, että hengittää raikasta ilmaa ja kävelee luonnossa, rauhoittaa mieltä yllättävän paljon. Varsinkin, kun monet meistä uppoutuu älyluuriinsa usein pitkin päivää.
Aina en kuitenkaan käy aamulenkillä
Jos ehdin, niin saatan aamulenkin sijasta kävellä töihin, koska se antaa myös puhtia, positiivista mieltä ja jaksamista mun työpäivään (vaikka olenkin työssäni jaloillani koko ajan). Tällöin en kaiva puhelinta taskusta, vaan kävelen ympäristöä ihmetellen ja omia ajatuksiani "selaillen".
Oon myös huomannu, että tekee hyvää kävellä töistä kotiin, koska silloin saan aikaa itselleni ja voin puhdistaa omaa mieltäni mahdollisesti stressaavasta työpäivästä ja valmistautua henkisesti siihen, että pääsen kotiin perheeni luo.
Jos menen autolla tai pyörällä töihin, on ero kävelyyn verrattuna huomattava, koska matka menee niin nopeasti, etten oikein ehdi edes kunnolla hengähtää. Siksi mielelläni pysähdynkin työpäivän jälkeen hetkeksi tunnustelemaan omaa oloa ja puhdistamaan mieltä turhista työpäivään liittyvistä asioista, jos olen töissä autolla tai pyörällä.
Meidän iltarutiini rauhoittaa koko perheen nukkumaan hyvällä mielellä
Rankan päivän jälkeen ennen nukkumaanmenoa otan pienen joogahetken itselleni, mikä auttaa rentoutumaan ja irrottautumaan päivän stressistä. Osaan tällöin myös väsyneenä olla hyvinkin rauhallinen, hellä ja ymmärtäväinen äiti mun lapsille erityisesti silloin, kun ollaan menossa nukkumaan. Joskus lapset saattavat osallistua mun joogahetkeen ja koittavat tehdä samoja liikkeitä vieressä.
Meillä on myös tapana, että kuunnellaan tarina tai pari lasten kanssa meidän sängyssä, minkä jälkeen lapset siirtyy omaan kerrossänkyyn meidän sängyn vieressä ja laitan heille soimaan kivaa unimusiikkia, joka soi n. 20min. Tähän nukahtaa monesti sekä lapset, että minä.
Uusin juttu, mikä ollaan otettu osaksi meidän unirutiinia on se, että me yhdessä lausutaan kivoja asioita itsestä (yleensä minä lausun ja lapset lausuu perässä). Näitä asioita voi olla mm. "olen vahva", "olen ymmärtäväinen", "olen ihana", "olen onnellinen", "olen lahjakas", "olen tärkeä" jne.
Mikä idea näillä lausumisilla on?
Nämä ovat siis kuin affirmaatioita. Niiden tarkoitus on vahvistaa ja voimaannuttaa lapsen itsetuntemusta. Sitä en tiedä, onko se vain huuhaata, mutta en näe siinä mitään pahaa, että puhutaan itsestä positiiviseen sävyyn ja vieläpä ääneen.
Varsinkin meillä suomalaisilla on tapana puhua itsestä melko negatiiviseen tai alentavaan sävyyn, niin näen tärkeänä sen, että opitaan puhumaan itsestä hyviä asioita ja huomaamaan juurikin ne hyvät asiat itsessä. Vaatimattomuus on monien mielestä kaunista, mutta se ei toimi kovin hyvänä tukena itsetuntemuksen rakentamisessa. On tärkeää osata arvostaa niitä omia hyviä puoliaan ja huomata ne, jotta ne voi kasvaa vahvemmiksi puoliksi sinussa.
Toivon sulle oikein ihanaa kesänodotusta!
♡:llä Marika
P. S. Kyllä se kesä sieltä tulee, vaikka nämä kelit meinaavatkin olla vielä aika jäätävän kylmiä (ainakin minulle).