
Vähemmän stressiä, enemmän läsnäoloa
Miten sitä koko ajan tulee vaan mietittyä asioita, jotka ei edes tapahdu juuri sillä sekunnilla? Miten vähän väliä tuntuu olevan jokin asia mielessä, mikä huolettaa ja stressaa?
Mä oon alkanu heräämään pikku hiljaa tähän omaan ajatteluuni ja siihen, miten täynnä erilaisia ajatuksia ja mietteitä mun pää yhden päivän aikana voi olla. Suurinosa niistä on lähes tarpeettomia ja aiheuttavat lähinnä vain stressiä.
Siksi mä oon alkanu kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, mitä mä ajattelen ja kuinka mä voin hallita mun ajatuksia. Oon huomannu, että voin kasvattaa mun taitoa olla läsnä, jos vaan haluan. Oon nimittäin aina ollu sellainen haaveilija ja pohdiskelija, ettei se ole ollut silleen ihan selkeänä mulla mielessä, kuinka olla paremmin läsnä.
Häiriötekijöistä pahin on mun älypuhelin
Mulla menee helposti paljonkin aikaa ihan vaan somen selailuun ja muuhun turhaan, jos en oo läsnä.
Kaikista eniten aikaa älypuhelimen ääressä menee silloin, kun oon väsyny tai stressaantunu. Jostainhan sitä hyvää oloa on kaivettava, eikö? Mutta se olo turhanpäiväisen älypuhelimen tuijottamisen jälkeen ei enää olekaan niin mainio. Ootko säkin huomannu saman?
Ja sitten kun vielä monesti saatetaan tehdä sitä, että vilkuillaan sitä älypuhelinta syyttä suotta vähän väliä, niin se scrollaamisloukku vaanii sua joka kerta. Ja vaikka yrittäisit olla vilkuilematta sitä älypuhelinta vähän väliä, niin ne typerät ilmoitukset eri sovelluksista haittaa sitä vilkuilun välttelyä.
Oon alkanu kuitenkin taistella tätä turhaa tarvetta vastaan
Oon vaan niin kyllästyny siihen, miten aikaa menee hukkaan aivan turhaan scrollaamiseen ja siitä tulee lopulta vain kärttyinen ja tyhjä olo. Siksi mä pistän nykyään merkille, kun poimin puhelimen käteeni ja mitä sillä teen sillä hetkellä. Koitan tiedostaa aina, kun teen tämän, niin pystyn helpommin myös pistämään hommalle lopun.
Ja sen sijaan, että antaisin tän tarpeen vallata mut, mä tarkistan lähes joka kerta ennen älypuhelimen nappaamista käteen, miksi mä sitä siinä hetkessä kaipaan ja "tarvitsen". Jos syy on ihan validi, niin annan mennä, mutta jos huomaan, että takana on esimerkiksi vain tapa yrittää ohittaa jokin tunne tai mieliala, mä lasken älypuhelimen takaisin alas.
On muuten olemassa eräs todella tärkeä asia, josta on ollu todella paljon apua mun älypuhelinaddiktion kanssa. Nimittäin älypuhelimessa oleva "Älä häiritse"-tila. Mä pidän sen päällä erityisesti öisin, mutta hyvin usein myös päivisin. On oikeastaan harvinaista, jos jokin päivä mun älypuhelin ei oo "Älä häiritse"-tilassa. Ja yleensä se alkaa häiritä mua sen verran, että jossain välissä päivän aikana laitan sen takaisin siihen tilaan.
Keskityn pitämään mun mentaalipuolesta parempaa huolta

Se, että mä meditoin päivittäin, on yksi tärkeimpiä avaimia siinä, että saan pidettyä mielen sen verran hyvinvoivana ja jaksavana, että myös tarve sille turhalle älypuhelimen räpläämiselle vähenee. Kuitenkaan se ei yksinään riitä, koska en voi olla meditoimassa vähän väliä - onhan mulla paljon vastuuta äitinä, puolisona, hevosen-, koiran- ja kissanomistajana sekä tietysti töissäkäyvänä, tubettajana, bloggaajana ja mitä näitä nyt on.
Siksi mä pidän huolen siitä, että saan käydä koiran kanssa lenkillä luonnossa - se rauhouttaa todella paljon ja saan stressitasot laskemaan hyvinkin nopeasti ihan vaan lyhyen kävelylenkin aikana.
Pidän myös huolen positiivisesta asenteestani sillä, että kirjoitan päiväkirjaani päivittäin monia eri asioita, joista voin olla kiitollinen. Tämä itsessään saa mut jo niin positiiviselle ja kiitolliselle mielelle, että on vaikea nähdä asioita negatiivisessa valossa.'
Huomaan tällöin myös herkemmin muiden ihmisten negatiivisuuden ja sen, miksi heidän negatiivinen ajattelu on niin turhauttavaa ja typerää. En kuitenkaan syytä ketään siitä - ei ole helppoa lähteä muuttamaan ajattelua tuosta noin vain. Se vaatii töitä ja sen tiedän itsekin tätä tietä jo hyvän tovin kulkeneena.
Aina en onnistu
Osaan itsekin edelleen "tarvittaessa" olla hyvinkin negatiivinen. Silloin kyllä tiedän olevani oikeasti väsynyt ja stressaantunut. Tällaisessa tilanteessa yksi parhaimpia tapoja on ollut ihan vaan pysähtyä ja ottaa muutama oikein syvä sisään-uloshengitys. Ongelma on vain se, että joskus olen niin hukassa pääni sisällä, etten muista tätä tekniikkaa, vaikka olisin sen hyödyistä kuinka innoissani paasannut aikaisemmin saman päivän aikana.
Tämä oikeastaan kertookin vain sitä, kuinka tärkeää on, että harjoittelen tätä jo ennen sitä tosi vaikeaa tilannetta sekä olen muuten elämässäni mahdollisimman läsnä. Avainasemassa onkin ollut se, etten aina nappaa älypuhelinta, kun olo menee huonoksi.
Joinakin päivinä kuitenkin petän itseni ja omat tavoitteeni. Jos olen oikein väsynyt ja mahdollisesti vielä stressaantunutkin, niin silloin saatan helposti vain istua sohvalla scrollaamassa ja siinä menee helposti tunti jos toinenkin.
Tällaisina päivinä mun mieskin huomaa tän ja koittaa joskus mahdollisimman nätisti huomauttaa, että luuri on kuin liimattuna mun käteen. No, siihen tietysti kärttyisenä tiuskaisen, että antaa mun olla. Ei ihan se paras mahdollinen tapa ottaa vastaan välittävän ja rakastavan ihmisen huolta.
Haluan olla joka päivä parempi ihminen itselleni ja muille
Vaikka joskus tuleekin niitä huonompia päiviä, koitan silti olla joka päivä parempi ihminen ja tulla päivä päivältä vain paremmaksi. En ole täydellinen ja sehän siinä niin hienoa onkin! Voin olla päivä päivältä parempi.
Esimerkkinä tästä on haaste, johon haastoin itseni kuukausi sitten. Aloitin haasteen harrastaa joogaa joka päivä, vaikka se olisi viimeinen asia, minkä teen ennen nukkumaanmenoa. Voin ilokseni todeta, etten ole lipsunut tästä haasteesta yhtenäkään päivänä!
Jos säkin haluat pitää parempaa huolta mentaalipuolestasi ja muuttaa sun ajattelua, niin mikään ei ole sille esteenä. Sä voit tulla juuri sellaiseksi, kuin haluat. Ja mä uskon suhun!
Mä annankin tähän sulle lyhyesti mun vinkit, joilla mä ohjeistaisin ketä tahansa, joka tahtoo olla positiivisempi ja voida paremmin elämässään:
1. Aloita päiväsi meditoimalla. Jopa 10 minuuttia riittää. Voit meditoida pidempään ja useamminkin päivän aikana, jos haluat.
2. Kirjoita johonkin paperille/vihkoon/päiväkirjaan, mistä olet kiitollinen. Kirjoita niin pitkään, että tunnet oikeasti kiitollisuutta. Tärkeää on kirjoittaa käsin, jotta oikeasti ajattelet sitä, mitä kirjoitat.
3. Pysähdy tarvittaessa, jos olo tuntuu tukalalta, jos vaikeat tunteet, stressi tai väsymys meinaa painaa päälle. Tällöin ota kolme (tai enemmän) syvää sisään-uloshengitystä.
4. Muista levätä. Lepo on tärkeimpiä avaimia sun jaksamiseen.
5. Opettele käyttämään älypuhelinta vain silloin, kun oikeasti tarvitset.
6. Harjoittele olemaan mahdollisimman läsnä. Harrasta jotain, joka maadoittaa mielen. Esimerkkejä tästä on mm. jooga ja luonnossa kävely.
7. Syö puhdasta ruokaa ja tee mahdollisimman paljon ruokaa itse. Valmisruuat sisältää monesti kaikenlaisia ainesosia, mitä meidän ei oikeasti tarvitsisi/kannattaisi laittaa alas kurkusta ollenkaan.
Sivuhuomautus ruokavaliosta:
Itse löysin vhh-/ketoruokavalion viime kesänä ja sille tielle jäin. Toki tärkeää on, että teen ruuan itse, enkä osta valmisruokia (paitsi välillä muutamaa Snellmanin tuotetta, joihin ei ole laitettu lisäaineita, eikä sokereita tms. turhaa). Olo on huomattavasti parempi, mitä silloin, kun hiilihydraattien määrä ruokavaliossa oli suurempi. Mm. vatsavaivat katosivat (mulla oli ennen IBS-oireita ja IBS:stä kärsivä kaverini suositteli mulle mennä lääkäriin diagnosoitavaksi, koska oireet oli samoja, mitä hänellä. No, omatoimilääkäri Marika päätti kokeilla vaihtaa ruokavaliota).
Toivon, että sait tästä irti sen, mitä ehkä toivoitkin! On ihanaa saada jakaa sulle näitä mun juttuja. Kiitos, kun luet! ♡
♡:llä Marika
P. S. Voisin tännekin paljastaa sen, että meille on kesällä tulossa kolmas pieni ihminen tähän maailmaan ♡

Jos tahdot tehdä positiivisen muutoksen elämässäsi ja kaipaat siihen tukea, olen täällä valmiina auttamaan ja tukemaan sinua!
Tämä kokonaisuus ei tule maksamaan sinulle mitään, mutta lupaan, että olen mukanasi täysillä alusta loppuun. Tahdon, että saat elämästäsi positiivisemman, jotta voit nauttia siitä enemmän ja voin itse samalla oppia paremmaksi valmentajaksi.
Toivon ohjattavalta luottavaisuutta, päättäväisyyttä ja rohkeutta. Muutosten tekeminen ei ole helppoa, mutta ne on aina mahdollisia toteuttaa, jos niin päättää ja oikeasti niiden toteuttamiseen myös ottautuu.
Iälläsi ja sukupuolellasi ei ole mitään merkitystä. Tärkeintä on, että olet ohjattavissa (totta kai sulla tulee olla myös omaa ajattelukykyä, mutta en kaipaa ohjattavaksi persoonaa, joka hankaa vastaan joka asiassa).
Ohjaus tapahtuu viestein ja videopuhelun välityksellä. Voimme yhdessä sopia molemmille käypäisen sovelluksen tai ohjelman, jota käytämme. Esimerkkeinä Zoom, Messenger, Discord ja Teams.
Lähetä minulle vapaamuotoinen hakemus, niin voin sitten ottaa sinuun yhteyttä. Voit alkuun lähettää ihan vain viestin, jossa kerrot olevasi ohjauksestani kiinnostunut ja voin sitten lähettää sinulle lisäkysymyksiä. Saat halutessasi myös avata jo tilannettasi ja kertoa itsestäsi enemmän, jos niin haluat.