
MITEN HALLITA ARKEA?
Emme voi hallita kaikkea, mitä elämässä tapahtuu, mutta voimme hallita omaa arkeamme. Se vaatii meiltä ainakin suunnittelua, omien asioiden pohtimista, keskittymistä, tavoitteiden asettamista sekä kykyä antaa itselleen anteeksi.
Jos koet arkesi olevan aivan täyttä sekamelskaa ilman päämäärää, niin pysähdy miettimään, mitä siellä arjessa tapahtuu
Voit aloittaa pienin askelin pohtimaan tätä. Sun ei tarvi kirjata ylös kaikkea, mitä teet päivän aikana, mutta kiinnitä huomiota erityisesti niihin asioihin, jotka päivän aikana toistuvat sekä niihin, jotka koet kuormittaviksi.
Mieti, pystyisitkö vähentämään näitä asioita tai kenties pilkkomaan niitä pienempiin osiin? Ehkä jokin toistuva asia voitaisiin tehdä kerralla, eikä toistaa sitä useasti päivän aikana?
Seuraavaksi voit pohtia, mitä sellaisia asioita päivän aikana jää tekemättä, jotka tahtoisit mahduttaa päivääsi
Kirjoita ne asiat ylös ja mieti, kuinka voisit sovittaa ne päivääsi? Ehkä näitä asioita voisi ripotella pitkin viikkoa, niin alkuun muutos ei olisi niin suuri ja ehkä saisit kaikki nämä asiat tehtyä päivä kerrallaan?
Annan lyhyen esimerkin omasta viikostani:
Kerran viikossa suunnittelen koko viikon ohjelman. Joskus voin tehdä tämän jo viikonloppuna, mutta yleensä teen tämän vasta maanantaina.
Suunnitelmaan merkitsen, minä päivänä teen minkäkin asian. Tätä helpottaa paljon se, että miehelläni ja minulla on yhteinen online-kalenteri Outlookissa, jonka kautta molemmat näkevät toistensa sekä yhteiset menemiset ja muut.
Jos jokin asia jää tekemättä sinä päivänä, jona se oli tarkoitus tehdä, siirrän sen jollekin toiselle päivälle sillä viikolla. Yleensä tämä toimii hyvin ja saan asiat hoidettua.
Blogijulkaisun kirjoittamiselle järjestän aina aikaa viimeistään torstaille, jotta voin automatisoida julkaisemisen ja se on heti saatavilla, kun perjantai vaihtuu. Tällöin perjantai on todella kevyt päivä ja mulla jää aikaa muulle sellaiselle, joka on jäänyt sillä viikolla tekemättä.
Mä järjestän itselleni siis pientä pelivaraa omaan viikkokalenteriin, jotta pienet kompastuskivet eivät kaataisi mun koko viikon suunnitelmaa.

Keskittymisen hallitseminen on osa mun arjenhallintaa
Mun on pystyttävä keskittymään hyvin silloin, kun työskentelen. Jos keskittyminen on vähän sinne päin, niin silloin multa loppuu aika kesken ja asioiden tekeminen vain venyy ja venyy. Siksi priorisoin oman keskittymiseni. Kun keskittyminen on hyvä, työnteko onnistuu paljon helpommin ja nopeammin.
Tavoitteet ovat tärkeitä suunnannäyttäjiä
Tavoitteiden asettaminen joka päivä/viikko/kuukausi/vuosi jne, ei ole huono juttu. Jokaiselle varmasti löytyy se oma tapa tavoitteiden asettamiseen, mutta yksi asia tavoitteista on hyvä muistaa: tavoitteet ovat suunnannäyttäjiä. Kun sulla on tieto, minne oot menossa, sun on niin paljon helpompi päästä sinne, minne haluat.
Monet uskovat, että tavoitteissa tärkeintä on niiden saavuttaminen, vaikka todellisuudessa niiden tarkoitus on kasvattaa sua ja viedä sut matkalle kohti niitä tavoitteita.
Älä pelkää asettaa tavoitteita. Vaikket niitä saavuttaisikaan, se ei haittaa, koska ainakin oot lähtenyt niitä kohti ja siinä matkalla susta on muovautunut erilainen ihminen, joka on todennäköisesti monta uutta tietoa ja taitoa rikkaampi.
Loppupohdintaa
Sun ei tarvitse olla täydellinen. Sä voit muuttaa sun arkea pienillä asioilla. Hyvä keskittyminen sun tekemiseen auttaa sua paljon asioiden tekemisessä tehokkaasti ja aikaa säästäen. Tavoitteet antaa sulle suuntaa, jotta tiedät, mitä lähteä tekemään.
Aloita siis pohtimalla:
1. Mitä sun arjessa tapahtuu? Mitä voisit vähentää tai tiivistää?
2. Mitä sä tahtoisit sun arkeen lisää?
3. Mitä tahdot sisällyttää viikkokalenteriisi?
4. Kuinka lähdet parantamaan keskittymiskykyäsi, jotta saat tekemisestäsi parhaan mahdollisen irti?
5. Mitä tavoitteita asetat itsellesi?
Tämän jälkeen voit suunnitella itsellesi viikkokalenterin ja lähteä kokeilemaan, kuinka se toimii käytännössä. Älä huoli, jos joudut jotain muuttamaan! Olet tässä vaiheessa päässyt jo hyvin alkuun ja olet matkalla kohti toimivampaa arkea!
Kaipaatko lisää apua?
Jos kaipaat lisäapua aiheeseen liittyen, niin silloin olet oikeassa paikassa! Mulla on suunnitteilla arjenhallintaan ja keskittymiseen liittyvä kurssi. Tästä tiedotan lisää, kun kurssin lanseeraus lähestyy. Voit kuitenkin liittyä jo odotuslistalle ja olla ensimmäisten joukossa kuulemassa kurssista!