Mitä tehdä, kun aika on kortilla?

30.12.2022

Aika varmasti mietit usein, miten ehdit tehdä kaiken sen, mitä sun tulisi tehdä, kun aika ei vain riitä kaikkeen. 

Niin minäkin usein mietin, mutta onneksi siihen on olemassa ratkaisuja, joilla voimme helpottaa omaa taakkaamme ajanhallinnan ja -käytön suhteen. Vaikka ne ratkaisut tuntuisivat kokeilematta siltä, että käyttäisimme vain enemmän aikaa useampien asioiden tekemiseen.

Mitä siis teen, jotta ei tulisi sitä tunnetta, että aika on kortilla? Miten helpotan omaa arkeani niin, että asiat tulee hoidettua, vaikka aika tuntuisi riittämättömältä?

Itse olen huomannut kokeilemalla erilaisia tapoja ne parhaat tavat, joilla helpottaa sitä taakkaa, kun tuntuu, ettei vaan ehdi tekemään kaikkea tarvittavaa.

Yksi tärkeimpiä asioita, joita teen viikoittain, on ruoka- ja kauppalistojen tekeminen. Vaikka minulla meneekin aikaa siihen, että teen ne listat, se helpottaa ajallisesti muuten viikon kauppaostosten tekemistä sekä ruuanlaittohetkellä sitä pohdintaa, "mitä laitetaan ruuaksi?". Kuvittele käveleväsi kaupan läpi vain napsien ruokaostokset kärryysi ilman sen enempää pohdintaa siitä, mitä tarvitset. Ja kuvittele, miltä tuntuisi, kun vain vilkaiset päivän kohdalta sen, mitä tänään on ruuaksi ja tiedät jo, mitä tehdä.

On helpottavaa käydä kaupassa, kun ei tarvitse siinä kauppareissun aikana pohtia, mitä ihmettä sitä tarvitsee ostaa, eikä ruuanlaittohetkellä tarvitse pohtia, mitä ruokaa laittaa, vaan molemmissa pääsee heti suoraan asiaan. Se myös helpottaa stressiä, kun ruoka-asiat ovat jo valmiiksi päätetty yhden viikon ajalle.

Totta kai viikon aikana voi tarvita käydä hakemassa kaupasta lisää esim. maitoa tai leipää, mutta se ei ole iso juttu, kun muuten viikon ruokaostokset on jo selvillä.

Tällaisten asioiden suunnittelu siis kannattaa, jotta saa omilta harteilta stressiä pois ja samalla myös aikaa säästettyä kauppareissuilla ja ruuanlaitossa. Itse ruokalistaa suunnitellessa monesti kyselen myös perheeltäni, mitä he tahtoisivat sillä viikolla syödä, niin en joudu kokonaan käyttämään omaa aikaani miettiessäni viikon ruokalistaa.

Suunnitelmallisuus toimii monessakin asiassa. Itse suunnittelen myös viikon aikana tehtävät asiat blogini ja sosiaalisen median suhteen. En myöskään ota stressiä kaikkien kanavien aktiivisuudesta, vaan keskityn pääasiallisesti pääkanavaan, joka on minulle tämä blogi. Olen lähi aikoina myös alkanut miettimään uutta strategiaa sisällönluomisen suhteen, jolla säästäisin vielä enemmän aikaa ja minulla olisi sisältöä valmiiksi pidemmäksi aikaa. Ehkä kuukaudeksi tai ainakin pariksi viikoksi kerrallaan.

Sen lisäksi, että suunnittelen tällaisia asioita, meillä on mieheni kanssa yhteinen online-kalenteri, jonne molemmat merkitsevät omia menojaan ja muita, jotta pysymme kärryillä toistemme asioista ja arki rullaa helpommin. Hyviä ja ilmaisia online-kalentereita tällaiseen käyttöön ovat esimerkiksi Google-kalenteri tai Outlook-kalenteri.

Yhtä lailla asioita voi suunnitella esimerkiksi työtä tai opiskeluita ajatellen: yleensä työssä ja opinnoissa on tiedossa jonkin verran etukäteen deadlinet, työ- ja opiskeluajat sekä projektit ja kamppikset. Voit siis suunnitella vaikka viikon opiskeluusi liittyvät asiat etukäteen ja antaa itsellesi tietyn verran aikaa tiettyjen asioiden hoitamiseen (teet siis samalla myös viikon tavoitteet näihin asioihin liittyen). Mieti, miten kiva on, kun tiedät, minkä verran aikaa käytät mihinkin asiaan ja teet itsellesi tavoitteet asioiden suorittamisesta!

On todella ikävää, jos et tiedä, mitä teet ja milloin. On paljon parempi, kun tietää, mitä on tekemässä ja kuinka paljon aikaa käyttää mihinkin asiaan, niin saa asiat aikataulutettua ja hommat rullaamaan paremmin.

Toki erityisesti pienten lasten kanssa asiat eivät mene aina aivan suunnitellusti, mutta on paljon helpompi tietää, missä mennään, kun suunnittelee asiat etukäteen ja pystyy sitten näkemään, mikä on tekemättä, jos lapsi sairastuukin. Silloin ei tule sitä kuuluisaa "kaikki tehtävät kasaantuu", vaan silloin siirretään tämä asia toiselle päivälle tai toiseen hetkeen, jos se on mahdollista.

Ja vaikka jokin asia jäisi tekemättä, ei siitä kannata ottaa itseensä. Asiat kyllä varmasti rullaavat, kun annat siihen mahdollisuuden.

Itse ainaisena perfektionistina olen kokenut haasteelliseksi sen, että annan asioiden mennä, jos niitä ei juuri sillä hetkellä pysty hoitamaan, eikä se ole vieläkään kovin helppoa antaa asioiden vain mennä, mutta olen oppinut siihen koko ajan paremmaksi, eikä se ole ollut haitaksi (pikemminkin päinvastion).

Suurin osa niistä asioista, joiden tekemättömyyttä stressaamme, ovat sellaisia, jotka eivät loppupeleissä olekaan niin merkityksellisiä, eivätkä kaada tekemättömyyttään kenenkään maailmaa.

Nyt rohkaisen sinua kokeilemaan suunnitelmallisuuden lisäämistä omaan arkeesi, koska se voi yllättää positiivisella tavalla ja oikeasti auttaa sinua silloin, kun tuntuu, että aika on kortilla.

Minulla on myös opas, joka auttaa sinua saamaan itsellesi enemmän aikaa keskittymiseen ja rajaamaan sitä aikaa, jotta et ajelehdi miljoonan eri asian välillä ja tee vähän sitä ja tätä, silloin ja tällöin. Samalla saat myös karsittua pois niitä asioita, joita tahdot karsia.

Käy siis lataamassa maksuton oppaani täältä.