Menneisyyden vaikutus sun keskittymiseen tänä päivänä ja kuinka käyttää sitä apuna keskittymisessä

27.01.2023

Uskoisitko, jos sanoisin, että sun menneisyys vaikuttaa omalla tavallaan sun kykyyn keskittyä tänä päivänä?

Se, millainen meidän ympäristö on, antaa meidän aivoille signaaleja kehittyä tietyllä tavalla. Tämä vaikuttaa paljon erityisesti lapsuudessa, jolloin aivomme ovat suurimmassa kehitysvaiheessa. Tämän vuoksi tietyt asiat muokkaavat meitä siten, että tietyt olosuhteet helpottavat ja toiset taas vaikeuttavat keskittymistämme. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö voisi oppia uusia tapoja keskittyä, kun olemme jo aikuisia.

Ja tietenkään ympäristö ja olosuhteet yksinään eivät pysty määrittämään meidän keskittymyskyvyn kehitystä, vaan siihen vaikuttaa myös mm. geenit ja perimä.

Voisin tähän väliin pohtia omaa menneisyyttäni keskittymisen suhteen

Meillä kotona kuunneltiin usein musiikkia ollessani lapsi. Musiikki kuului oikeastaan siis päivittäiseen elämääni hyvinkin vahvasti. Tykkäsin tanssia ja laulaa (ja tykkään edelleen) sekä tuoda asioita esiin musiikin kautta. Saatoin vaikkapa piirtää ja musiikki pauhasi samaan aikaan. Usein myös leikeissä musiikki oli tärkeässä osassa (joko taustamusiikkina tai sitten ihan osana leikkiä).

Kun mietin musiikkia ja sitä, kuinka suuri rooli sillä oli mun lapsuudessani, tiedän paremmin, kuinka auttaa itseäni keskittymään paremmin. Nytkin tätä kirjoittaessani kuuntelen musiikkia ja saatan välillä jopa jammailla samalla, eikä se hidasta kirjoittamistani yhtään; päinvastoin, saan siitä hyvän olon (värähtely nousee sopivasti) ja ajatus kulkee hyvin.

Asiaa pohtiessani tulin siis siihen tulokseen, että tietynlainen tanssinomainen liike ja musiikki yhdessä saa mut keskittymään paremmin. Joskus pelkkä musiikki riittää, mutta monesti mun on vaikeaa istua paikallani pitkän aikaa. Siksi jammailenkin usein musiikin tahtiin samalla työskennellessäni.

Sun vuoro!

Nyt mä kehoitan sua pohtimaan omaa menneisyyttäsi/lapsuuttasi: Mikä siellä on sellaista toistuvaa ja arkipäiväistä, johon sun aivot ovat tottuneet. Kenties siitä tulee hyvä olo ja huomaat myös, että keskittyminen helpottuu. Lähde siis pohtimaan, millainen sun ympäristö on ollut silloin, kun oot vaikka leikkinyt. Voit myös mennä vähän vähemmän taaksepäin menneisyydessäsi ja miettiä, miten sun kouluhommat on onnistuneet helpoiten. 

Kenties säkin oot kuunnellu musiikkia? Tai ehkä sulla on ollu taustalla puheensorinaa? Ehkä täysi hiljaisuus? Tietty valo? Tiettyjä värejä? Pidit taukoja? Kun ratkoit tehtäviä, saatoit piirtää samalla?

Älä tee tästä liian vaikeaa tai ajattele liian hankalasti. Muistele ihan rauhassa ja mieluiten niitä positiivisia kokemuksia, niin samalla sun värähtelykin löytää sopivan tason, joka auttaa keskittymisessä. Ja todennäköisesti ne positiiviset jutut on niitä, jotka voi auttaa sua löytämään sen oikean tavan keskittyä paremmin.

Voit helpottaa pohdintaa myös näin

Mulla on myös uusittu tehtäväkirja, jonka olen tehnyt nimenomaan sitä varten, jotta voit pohtia eri vaihtoehtoja, jotka voi helpottaa sun keskittymistä ja pääset myös selvittämään syitä keskittymisvaikeuksiesi takana. Mene siis latamaan tehtäväkirja ja ota se kaveriksi siihen, kun pohdit sulle sopivia tapoja parempaan keskittymiseen.