VAIKEUS KESKITTYÄ YHTEEN ASIAAN KERRALLAAN
Jotenkin tää aihe on sellainen, mikä korostuu pikkulapsiarjessa, ainakin mulla. Saatan olla vaikka laittamassa ruokaa, kun muistan, että mun piti vastata johonkin viestiin, jonka luin eilen. Vastaan siihen ja sen jälkeen oon ihan pihalla siitä, mitä olin tekemässä. Menee hetki ja muistan olleeni laittamassa ruokaa.
Joskus tulee taas sitä, että en vaan malta olla paikallani yhden asian kimpussa, vaan touhuan vähän väliä jotain ihan eri juttua. Saattaa olla, että teen jotakin koneella ja sitten tulee mieleen kaivaa puhelin esiin, koska tahdon tarkistaa sen tai tämän. Tämä tapa aiheuttaa sen, että asiat jäävät välillä puolitiehen tai jään vaan selailemaan puhelinta ja ajantaju katoaa.
Näihin mainittuihin tilanteisiin on auttanu tosi paljon se, että kirjoitan muistettavat asiat ylös. Tai vaikka se, jos en ole varma, ehdinkö vastata johonkin viestiin, niin en edes avaa sitä, jolloin ilmoitus siitä viestistä jää muistuttamaan mua myöhempää ajankohtaa ajatellen. Tällöin ei tarvi stressata sitä ajatusta, että oon lukenu viestin, mutten vastannut mitään. Ja sitten taas tuohon viimeisimpään ongelmaan paras ratkaisu on, kun jätän puhelimen eri huoneeseen, niin ei tule sitä houkutusta edes avata sitä.
Yksi hyvä tapa on myös päättää etukäteen, milloin tekee mitäkin. Eli tekee vaikkapa kalenteriin merkinnät siitä, mitä tekee milloinkin. Mä teen suunnitelman viikon ajalle etukäteen ja joka aamu tarkennan mun aikataulua, niin voin mahdolliset ennustamattomat asiat (esim. lapsen sairastuminen) huomioida mun aikataulussa.
Oikeastaan yllätyin ensimmäisen kerran, kun kokeilin tekemisten aikataulutusta; asiat nimittäin sujuivat paremmin, kun oli tietyt tavoitteet määriteltynä päivän tekemiselle. Ei ollut sellaista tehtävästä toiseen hyppimistä, vaan yksi asia tuli hoidettua kerrallaan. Myös tauottaminen onnistui paremmin, kun oli määrätyt tauot, jotka tuli pitää: Ei käynyt niin, että istuin koneella kolme tuntia ja pidin tauon, kun sattui jo nälkä olemaan niin suuri.
Koen, että vaikeus yhteen asiaan keskittymiseen ei johdu vain yhdestä asiasta. Se voi johtua väsymyksestä, älylaitteista, kiinnostuksen puutteesta, huonosta fiiliksestä, stressistä tai monesta muusta asiasta. Joskus on hyvä ottaa lyhyet päiväunet. Välillä on hyvä jättää puhelin toiseen huoneeseen. Joskus voi olla hyvä miettiä, miksi mitäkin tekee ja sillä tavalla tsempata itsensä taas innostumaan. Joskus on hyvä tarkistaa oma ajattelu ja koittaa keskittää ajatukset positiiviseen (esimerkiksi kiitollisuus).
On hyvä muistaa, että ratkaisun etsimiseen tarvitaan tietää syy ongelman takana. Mietitään siis miksi tänään ei keskittymisestä meinaa tulla mitään? Onko mulla liian monta rautaa tulessa yhtä aikaa, enkä tiedä, mihin niistä keskittyä? Olenko liian väsynyt juuri nyt ja kaipaisin ne pienet unet? Onko mielenpäällä liian monta asiaa? Häiritseekö puhelin ilmoituksineen mua liian paljon?
Pysähdy siis miettimään, miksi et pysty keskittymään. Se voi todella auttaa sua löytämään sulle sopivan ratkaisun keskittymisen vaikeuteen.
Mä jätän tähän liitteeksi linkin tehtäväkirjan lataussivulle. Tässä tehtäväkirjassa mä annan sulle tehtäväksi selvittää, miksi sun keskittyminen on niin hankalaa juuri nyt. Tämän voit tehdä aina uudelleen, kun tuntuu, ettei keskittymisestä tule mitään.
Mene siis ja lataa oma tehtäväkirjasi täältä!

