Erityisherkän hyvinvoinnin ABC

02.12.2022

Hengitä nenän kautta syvään sisään. Pidätä hengitystäsi pari sekuntia. Hengitä rauhallisesti ulos päästäen kaiken ilman pois. Odota taas pari sekuntia. Toista tämä vielä ainakin pari kertaa.

Miltä nyt tuntuu? Tunnetko sen ihanan rauhan tunteen sisälläsi? Jos et, niin tee sama uudestaan.

Huomaatko, miten rentoudut ja aistit asioita aivan eri tavalla? Ajatuskin kulkee hieman paremmin, kuin ennen tätä harjoitusta.

Hengitysharjoitus on yksi mun tärkeimpiä työkaluja jokapäiväisessä elämässä. Olisin pulassa, jos en sitä käyttäisi. Vaikka se onkin hyvin yksinkertainen ja ehkä jo hyvinkin monella tiedossa, on siitä suuresti apua, kun muistaa keskittyä välillä ihan vaan hengitykseen. Ja hitsi, miten helppo sillä on parantaa omaa oloaan ja helpottaa omaa arkeaan, kun muistaa vain keskittyä hengittämään edellä kuvatulla tavalla! Ei tarvitse tehdä muuta, kuin pysähtyä ja hengittää. Helppoa!

Itse olen erityisherkkä ja kuormitun todella helposti. Hengitysharjoitus on mulle siksi erityisen tärkeä. Mulla monesti jää myös oma hyvinvointi taka-alalle, jos en siihen oikeasti muista keskittyä. On siis vaatinut jonkin verran harjoittelua muistaa omat tarpeet sekä hyvinvointi. Joka. Päivä.

Olen onneksi oppinut jo pitämään huolen siitä, että syön hyvin, säännöllisesti ja terveellisesti. Kiireisinäkin päivinä varmistan, etten laista syömisistäni. Nykyään siis harvemmin on sellaisia päiviä, kun teen asioita ja skippaan syömisen tai jopa unohdan syödä ajoissa. Myös niinä päivinä, kun koen olevani väsynyt tai liian kiireinen, on mulla onneksi aina suunnitelma B, jotta saan syötyä sopivaan aikaan. Meidän kotoa kaapista löytyy monenlaista nopeaa ja terveellistä vaihtoehtoa vaikkapa ihan kunnon ruokaa tai kevyttä välipalaa ajatellen. Syömisestä ei kannata tehdä liian vaikeaa, siitä aiheutuu vain päänsärkyä ja stressiä itselle.

Jos mulla on syöminen vähän mitä sattuu ja milloin sattuu, huomaan sen omassa olossani helposti. On heikotusta, väsymystä, pahantuulisuutta, päänsärkyä ja muuta. Ihan siitä riippuen, millä tavalla syömisistäni olen laistanut. Jos syön todella epäterveellisesti (tämän huomannut mm. synttäribileiden ja muiden juhlien aikaan, jolloin syödään kaikenlaista herkkua ja sokerimättöä), huomaan sen yleensä vatsakipuna ja ikävinä tuntemuksina vatsassa. Yleensä tällaisia tuntemuksia voi tuntua vielä yli vuorokauden jälkeenkin siitä, kun olen syönyt jotain sokerihöttöä. Siksi mulle onkin tosi tärkeää mm. keksiä erilaisia keinoja tehdä terveellisiä herkkuja, joihin ei tarvitse laittaa sokeria.

Viimeksi herkkuja leipoessani, tein lasten kanssa terveellisempiä piparkakkuja, jotka maistuivat lähes samalta, kuin perinteisetkin piparkakut, mutta niissä ei käytetty sokeria (ja muutama muukin reseptin osa oli muutettu terveellisemmäksi). Käy ihmeessä vilkaisemassa tuo ylemmäs linkittämäni resepti terveellisemmistä piparkakuista!

Uni on yksi asioista, missä mulla on myös ollut todella paljon petrattavaa. On todella helppo valvoa yhteen ihan vaikka istuen sohvalla selaten somea. Se on liian helppoa ja tosi kavalaa.

Nykyään mulla on tapana mennä nukkumaan samaan aikaan lasten kanssa. Joskus on poikkeuksiakin (saatan tehdä iltavuoroa ravintolassa tai koira on vielä lenkitettävä, kun siihen ei sopivaa hetkeä löytynyt ennen lasten nukkumaanmenoa. Ja monia muita poikkeustilanteita), mutta pyrin siihen, että saisin pidettyä omasta unirytmistä kiinni, jotta saan tarpeeksi unta.

Hyvin nukkuneena jaksan niin paljon paremmin ja asiat hoituvat sujuvammin. Voin paremmin, mikä on tärkeää, jotta jaksan olla lapsilleni tarpeeksi läsnä ja touhuta kaikkea mukavaa ja vähemmän mukavaa. Lisäksi olen huomannut, että nautin siitä, kun herään ensimmäisenä ja saan rauhassa tehdä omat aamutoimet, ehkä jopa käyttää koirankin lenkillä ennen lasten heräämisiä.

Ulkoilu on mulle sellainen asia, mihin olen osittain joutunut opettelemaan. Erityisesti talvella, kun on kylmä ja joutuu enemmän tai vähemmän tarpomaan lumessa, on vaikeampaa lähteä ulos. Tästä syystä mulle on ollut tärkeää oppia pukeutumaan sään mukaan. Toki talvella se pukemisen määrä on välillä niin karmaiseva ja varsinkin lasten kanssa ulkoilu voi olla haastavaa (tai ainakin se ulos lähteminen), kun pitää pukea paljon vaatetta ja puettavia on enemmän, kuin vain sinä itse.

Olen huomannut, kun vihdoin pääsen ulos, on helppo ulkoilla pidempäänkin, kun vaatetus on kunnossa. Raitis ilma tekee hyvää ja varsinkin luonnossa on ihanaa liikkua ja ihmetellä ympäristöä.

Katso vaikka noita ylempänä olevia kuvia Yadasta; sehän suorastaan nauttii ulkoilman vapaudesta ja siitä, että saa vain peuhata hangessa ja tohottaa täyttä päätä menemään. Myös ihan pelkkä pysähtyminen ja ympäristön tarkkailu on sille mukavaa ajanvietettä. Se elää hetkessä, joka hetki.

Meidän aikuisten tulisi ehdottomasti ottaa mallia lapsista ja eläimistä, jotka osaavat nauttia ulkoilusta niin erityisellä tavalla. Sillä tavalla voisimme vaikuttaa myös omaan hyvinvointiin ja keskittyä edes hetken sellaisiin asioihin, joilla on oikeasti väliä.

Hengitä. Hengitä syvään ja keskity siihen. Pelkkä hengittäminen voi jo auttaa sua niin monella tapaa päivän aikana eteenpäin. Siispä: hengitä.