Ajanhallinnan salaisuus, josta harva puhuu

07.10.2022

Tuleeko sulle välillä vastaan ihmisiä, jotka puhuvat ajanhallinnasta tai ajanhallinnan tärkeydestä? Onko joku joskus väittänyt voivansa opettaa, kuinka hallita aikaa? Uskotko itse voivasi hallita aikaa?

Mä voin vastata näihin myös. Ensimmäiseen vastaan kyllä, toiseen myös kyllä ja viimeiseen... En! Mielestäni kukaan ei voi hallita aikaa.

Ajanhallintaa ei ole olemassa. Me emme voi hallita aikaa. Meillä kaikilla on ihan yhtä paljon aikaa käytettävänämme. Niin sinulla, kuin minullakin. Ainut asia, millä voimme vaikuttaa jotenkin aikaan, on se, kuinka käytämme sen.

Aikaa siis tosiaan ei voi hallita, mutta se, miten käytämme aikamme, onkin jo aivan eri juttu. Tähän alle tahdonkin tehdä listan yleisimmistä "aikasyöpöistä" tavallisen ihmisen elämässä.

1. Monille yksi aikaa vievimmistä asioista on todennäköisesti työelämä. Monet siis myyvät omaa aikaansa tiettyyn hintaan työn muodossa. Siinä ei ole mitään väärää, mutta rikastumaan sillä ei koskaan pääse, jos se siis on tavoitteena. Eikä työtä myöskään yleensä pysty vähentämään, koska silloin vähenee myös tulot. Ja yleensä ne tulot, mitä saadaan, menevät elämiseen ja harvalla jää ylimääräistä. Toki on niitäkin, jotka pistävät osan tuloistaan säästöön, sijoitukseen tai muuhun. Mutta lähtökohtaisesti työ vie paljon aikaa, eikä sen tekemistä voi vähentää ilman tulojen vähenemistä.

2. Toinen monen ihmisen aikaa vievistä asioista on puhelin. Miten onkaan niin helppoa selata keloja pitkin päivää ja olla huomaamatta sitä, kuinka aika vaan menee eteenpäin. Ja somessa sitä materiaalia tutkittavaksi ja luettavaksi on niin paljon, että se ei tule koskaan loppumaan kesken, vaikka jättäisimme yöunetkin välistä. Onko somen selaamisesta siis mitään hyötyä? Se jääkööt jokaisen omaksi tehtäväksi selvittää ja päättää.

3. Tähän on kans tosi helppo jumiutua. Nimittäin sarjat ja elokuvat. On helppo kääriytyä sohvan nurkkaan sateisena päivänä ja katsella vaan TV:stä muitten elämää (oli ne sitten fantasiaa tai realitya) ja unohtaa oma elämä siksi aikaa. Vähän sama juttu, kuin somen selaaminen. Me ihmiset pidämme tarinoista ja siksi on niin helppo jäädä koukkuun sarjoihin ja jännittää sarjan hahmojen puolesta, kuinka heille käy.

4. Kotityöt vievät myös oman aikansa ja onhan se toisinaan ainakin aika turhauttavaa, kun olisi muuta mukavaa tekemistä, mutta täytyy siivota, tiskata, pestä pyykkiä jne. Kotityöt kuuluukin kategoriaan "nämä ei tekemällä lopu".

Tällaisia "aikasyöppöjä" on varmasti monen monta muuta ja jokaiselle varmasti löytyy ne asiat, jotka vievät eniten sitä kallisarvoista omaa aikaa. Mutta miten ajan saisi riittämään siten, että siitä saisi irti tarpeeksi?

Priorisointi on todellinen avain

No, ei yllätä

Varmasti olet ennenkin kuullut, että asioita tulee priorisoida. Olet ehkä niin tehnytkin.

On kuitenkin hyvä muistaa nauttia hetkestä, eikä koko aikaa paahtaa täyttä häkää menemään ja yrittää tehdä kaikkensa, jotta saisi kaiken irti siitä ajasta, mitä on käytettävänään. Silloin, kun on tarkoitus keskittyä tuottavaan tekemiseen, silloin keskitytään siihen. Mutta on hyvä muistaa myös päivittäin hengähtää ja esimerkiksi nauttia läheisten ihmisten seurasta, kun siihen on mahdollisuus.

Me eletään täällä todennäköisesti vain kerran tai ainakin näiden tiettyjen tyyppien kanssa vain tän kerran, joten otetaan ilo irti siitä ajasta, mitä meillä on heidän kanssaan. Murehtia ja töiden tekoa ehtii sitten vähän myöhemminkin.

Mulla on miniopas: "3 askelta, joiden avulla saan itselleni enemmän aikaa keskittymiseen", joka sopii mainiosti tämän postauksen tueksi, sillä se auttaa sua kolmen askeleen avulla raivaamaan itsellesi enemmän aikaa, jotta voisit keskittyä paremmin niihin asioihin, jotka tahdot saada tehtyä.

Käy siis lataamassa oma minioppaasi täältä!